L’Acadèmia del Cinema Català vol frenar fuga de talent i captar públic
Després dels primers cent dies al capdavant de l’entitat, la nova junta de l’Acadèmia del Cinema Català, presidida per Judith Colell i integrada per Sergi Moreno, Carlos R. Ríos, Carla Simon, Sílvia Quer, Alba Cros, David Verdaguer, Maria Molins, Ana Pfaff i Eduard Sola, ha presentat el seu projecte per als pròxims quatre anys, en una roda de premsa a l’Auditori del CCCB. Per al seu mandat, que s’estendrà fins al 2024, es fixen com a principals objectius la recuperació de la musculatura industrial i la promoció de tot el nostre talent, per retenir-lo i fer-lo créixer; el foment de la diversitat i la igualtat i la captació de públic per al cinema català. D’aquesta manera, l’activitat de l’Acadèmia es vertebrarà entorn de tres eixos: els Premis Gaudí, gran aparador dels nostres professionals que incorporarà progressivament el valor de la diversitat; l’Àgora Gaudí, nou espai de coneixement, desenvolupament i intercanvi; el Cicle Gaudí, circuit estable d’exhibició de la producció catalana que superarà el 2022 les cent sales.
20 de febrer de 2022, la gran nit del cinema català
La nova junta dissenya ja la cerimònia de lliurament dels XIV Premis Gaudí, que tindrà lloc el diumenge 20 de febrer de 2022 amb la diversitat i la sostenibilitat com a eixos centrals. En la línia d’altres acadèmies europees i fruit de la comissió de treball engegada amb Dones Visuals i el Col·lectiu Ficcial, la catalana donarà enguany un primer pas en matèria de diversitat recollint dades de les produccions inscrites relatives a gènere, edat, orientació sexual, diversitat racial i funcional. L’anàlisi tindrà dos nivells: el que es veu i construeix a la pantalla, amb un formulari obligatori per a les produccions inscrites, i la composició dels equips darrere la càmera, amb un altre de caràcter voluntari i anònim. És el primer graó d’una escala que, a mig termini, ha de permetre visibilitzar totes les històries i establir estàndards d’obligat compliment per a les produccions candidates. Tot i no introduir canvis en les bases dels premis en aquest primer any de mandat, sí s’abordaran les categories interpretatives o l’encaix de les plataformes en l’edició de 2023, després del necessari debat intern.
Les dones oblidades en la història del cinema català
I si els Premis Gaudí volen canviar progressivament les regles del joc pel que fa a la diversitat, la nova junta de l’Acadèmia vol saldar un deute històric amb les dones i reivindicar les grans professionals del cinema que han estat oblidades. La recent creada comissió de memòria treballarà, d’una banda, per introduir la mirada de gènere en la línia de recuperació del patrimoni cinematogràfic iniciada fa cinc anys – i que ha permès homenatjar la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, els Estudis Balcázar i Esplugas City, Orphea Films i els Estudis Trilla, Terrassa i les tretze sales centenàries del país- i, de l’altra, per ampliar-la amb una col·lecció de publicacions i entrevistes filmades i d’una línia d’ajuts a la investigació de la història del nostre cinema.
Contra l’assetjament i els abusos de poder
L’Acadèmia del Cinema Català fa un pas pioner en la lluita contra els abusos i l’assetjament en el sector del cinema amb l’establiment d’una comissió específica que s’encarregarà d’elaborar un decàleg de bones pràctiques i un protocol d’actuació per casos d’assetjament. Aquesta comissió té també encomanada la missió d’articular en el proper any la creació d’un departament d’atenció a les víctimes, amb assistència psicològica i legal.
Les 100 sales del Cicle Gaudí
La xarxa del Cicle Gaudí, un projecte d’exhibició del nostre cinema impulsat el 2016 per l’Acadèmia amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i la Fundació SGAE, ha consolidat una xarxa al país que el 2022 arribarà a les 100 sales: una de cada nou poblacions catalanes ja té una programació estable i regular de cinema català. Gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, Plataforma per la llengua i la Generalitat de Catalunya, el Cicle Gaudí traspassa fronteres per arribar a l’Alguer i la Catalunya Nord. També s’estan mantenint converses per portar-lo al territori andorrà, i està previst que el 2022 arribi a les escoles, amb una prova pilot de la mà de la Fundació Víctor Grífols.
Educació audiovisual i creació de nous públics
A l’Acadèmia preocupa especialment el públic jove i per activar la formació de les noves generacions, el seu esperit crític i el reconeixement del cinema fet aquí, ha activat la comissió d’educació, amb l’objectiu de preparar un pla d’accions dirigit als organismes públics competents i activitats pròpies de l’Acadèmia que donin a l’educació audiovisual la rellevància que mereix a les aules. En la seva primera fase, prevista per al 2021-2022, l’Acadèmia portarà el Cicle Gaudí a les escoles i col·laborarà amb la UNESCO en la Cimera mundial d’educació, que tindrà lloc a Barcelona el 2022.
Àgora Gaudí
La reivindicació del nostre talent, al centre del pla d’acció, es materialitzarà a través de l’Àgora Gaudí, un nou espai que acollirà un programa d’activitats formatives i de desenvolupament de projectes a càrrec de professionals nacionals i internacionals, dirigides a acadèmics en coordinació amb festivals i altres entitats; les Converses de l’Acadèmia, un cicle de xerrades en col·laboració amb SGAE Catalunya que s’amplia per esdevenir una cita bimensual amb els acadèmics i convertir-se en un podcast, i les Residències de guió, iniciades de la mà de l’Institut Ramon Llull i en col·laboració amb Guionistes Associats de Catalunya, i que la junta actual es proposa ampliar amb el suport de la Generalitat i els diversos ajuntaments interessats. Amb l’objectiu de contribuir a la internacionalització dels nostres actors i actrius, també es treballarà per convocar, a partir de 2023, una trobada anual que porti a Barcelona directors de càsting internacionals.
Braç a braç amb les acadèmies ibèriques i europees
La nova junta ha intensificat les relacions ja existents amb l’Academia de Cine Español, la resta d’acadèmies ibèriques i les europees, amb l’objectiu d’intercanviar experiències i coneixements i articular accions coordinades per a la visibilització de la diversitat cinematogràfica que representen. En aquest sentit, la junta treballa per acollir trobades de professionals i cites clau del cinema europeu, alhora que aprofundeix en les relacions establertes durant la IV Trobada d’Acadèmies de Cinema de la Península, celebrada el passat mes de maig a Barcelona.
‘Cinema en curs’, 8è Premi Pepón Coromina
Amb l’educació en el punt de mira, el 8è Premi Pepón Coromina, que reconeix els esforços més destacables en innovació, creativitat i risc en l’àmbit del cinema català, és per al projecte ‘Cinema en curs’. En el que va ser el primer acte públic de la nova Junta, l’Acadèmia va lliurar el guardó a les seves representants, Núria Aidelman i Laia Colell, aquest passat 30 de setembre a les 20 hores al Museu Marítim.
“Amb feina i dedicació, ‘Cinema en curs’ ha aconseguit posar en relleu la importància que ha de tenir el cinema a la nostra educació. L’ha convertit en un motor de canvi, de coneixement, de comunicació en primera persona. Gràcies a la seva feina, nenes i nens de tota Catalunya tenen accés a un tipus de cinema que d’altra manera potser hauria sigut invisible per a ells. Aprenen que les imatges també els hi pertanyen i que poden ser una eina meravellosa per parlar i explicar-li al món què ens passa. Necessitem espectadores i espectadors, necessitem patis de butaques plens d’ulls que vulguin veure les nostres pel·lícules i potser (qui sap) fer les seves pròpies”, destaca el veredicte del jurat, format pel productor i director Lluís Miñarro, i guanyador del 7è Premi Pepón Coromina, la directora i guionista Belén Funes, el director d’art Sebastian Vogler, la sonidista Eva Valiño i l’actriu i cantant Yolanda Sey.
D’entre les vint-i-tres propostes presentades que optaven al premi d’enguany, el Jurat ha decidit fer també una Menció especial a la singularitat de l’univers de Jo Sol, “al centre del qual hi ha sempre persones a qui el cineasta català lluita per posar cara i donar veu”.
fmr/astr