“La nova escola”, de Ventura Durall; per què ha de servir l’escola, avui?

DocsBarcelona 2020
Responent a la crida de la UNESCO per a la participació de tots els sectors en un procés inclusiu d’actualització de model d’educació, Escola Nova 21 és una aliança de centres educatius i entitats per a la consecució d’un canvi que persegueix la generalització d’un model de qualitat.
Escola Nova 21 proposa una transformació del sistema educatiu per tal que s’actualitzi, adoptant plenament un propòsit dirigit a desenvolupar competències per a la vida i unes pràctiques d’aprenentatge fonamentades en el coneixement existent de com les persones aprenem.
L’objectiu final és que tot infant, independentment del seu context i condicions, pugui gaudir en qualsevol centre del Servei Educatiu de Catalunya d’experiències d’aprenentatge empoderadores i rellevants que li permetin desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat, sentit i benestar.
El director català Ventura Durall ha seguit tot el procés de creació de les bases d’aquesta nova realitat, al llarg dels tres anys que ha durat la seva posada en marxa (2016-19). I “La nova escola” és el resultat de la feina de posar-se a rodar durant un curs sencer a un grup d’alumnes d’un parell dels centres educatius que van començar a desenvolupar aquest innovador programa.
Aquest documental és la constatació que la llavor per repensar l’educació dels ciutadans i ciutadanes del futur ha arribat per quedar-se. I és imparable.
Ventura Durall respon les preguntes de Cinestel:
– Creus que aquest serà un canvi irreversible en el sistema educatiu?
Com diu el Boris al final del documental, no, però a partir d’ara res serà igual.
El programa ha saccejat els ciments de què és l’educació i a partir d’ara s’obre una oportunitat perquè el canvi cultural arribi a tot arreu.
Esperem que la crisi del coronavirus no canvïi massa el focus del canvi de model que s’estava produint.

Ventura Durall, director de “La Nova Escola”
– I els professors podrien ser el sector més difícil de conscienciar sobre aquest canvi?
En qualsevol canvi o revolució, sempre hi ha una resistència de l’status quo.
I hi ha una part del professorat que representa aquest status quo.
El canvi comporta un canvi de paradigma i de mentalitat i no tothom s’hi suma de seguida. Però diria que l’onada és imparable i les veus que s’hi oposaven són cada cop mes residuals.
– Som hereus del que va sorgir arran del despotisme il·lustrat?
En gran part, sí.
Al documental s’explica que l’escola té, en els seu orígens, el propòsit de crear individus coordinats i obedients que poguessin nodrir les grans indústires que van sorgir de la revolució industrial.
Sense grans canvis, aquest paradigma s’ha mantingut fins als nostres dies.
– Em fa l’efecte que el teu equip ha treballat durant diversos anys en aquest projecte. Quant de temps vau estar darrere dels impulsors del mateix?
Sí, efectivament; han estat tres anys de seguiment dels impulsors del programa d’Escola nova 21 i també de seguiment de les diferents escoles, primer Les Vinyes i després el Pla Marcell; hem acumulat molt material que ens ha portat deu mesos per poder comprendre’l i enllestir el muntatge amb el discurs que volíem elaborar.
– En la pel·lícula es diu que potser seran els nostres néts els qui veuran els resultats totals d’aquest canvi; però tu penses continuar fent nous seguiments sobre aquest tema?
No ho sé… al final tot plegat és un tema d’interaccions gairebé còsmiques; jo tinc el meu recorregut com a cineasta i creador, però també sóc pare amb el que comporta d’observar els teus fills i plantejar-se coses de la seva educació i el rol que hi ha de jugar l’escola; i d’aquesta interacció ja n’han sortit dos films: “Primer estrat”, un film sobre els darrers dies de la meva filla a l’escola bressol, on em preguntava sobre com i on es comença a formar el caràcter dels infants, i ara “La nova escola”, que implica un canvi de paradigma en l’educació que pot comportar un canvi social; res no ha estat buscat ni forçat, sinó que ha sorgit orgànicament; veurem si més endavant aquest camí segueix sent fructífer.
©José Luis García/Cinestel.com