Inicio » UNIVERSO DEL CINE » Leyendo en este Momento:

Estrena docusèrie «La gran il·lusió. Relat intermitent del cinema català»

diciembre 18, 2018 UNIVERSO DEL CINE
Estrena docuserie La gran illusio Relat intermitent del cinema catala

Dilluns 7 de gener, a les 22.40, TV3 estrena la docusèrie «La gran il·lusió. Relat intermitent del cinema català», dirigida per Àlex Gorina i Esteve Riambau, amb realització de Mai Balaguer. El programa explica, per primera vegada, la Gran Història i les petites històries del cinema a Catalunya des dels inicis l’any 1896 fins la dècada dels 50.
El programa mostra l’aventura d’un cinema supervivent i en destaca els moments més decisius prioritzant les experiències humanes abans que l’opinió dels experts. Sense presentador perquè sigui totalment atemporal, la sèrie dona veu als testimonis i protagonistes d’aquesta història. “La Gran Il·lusió” és una sèrie que explica per primera vegada la Gran Història i les petites històries del cinema a Catalunya des del principi el 1896 fins la dècada dels anys 50. La intenció és crear un material divulgatiu atractiu i per a tots els públics.

Aquesta sèrie fa referència a una actitud, a una manera de ser, on a pesar dels entrebancs, el cinema català sempre ha seguit endavant gràcies a l’entusiasme i la il·lusió de qui l’ha fet possible. Justament aquesta il·lusió, i els somnis han format part d’aquest cinema i es transmeten als espectadors. El cinema en una època que ha servit de refugi i una evasió en temps difícils.

Àlex Gorina, co-director

Potser va ser quan Miquel Porter em va ensenyar les dues o tres coses que sé ara del cinema, o les dues o tres que ningú més m’havia d’ensenyar sobre el cinema català… Potser, recordant les pel·lícules del meu avi Pepe i la gent que ell havia conegut del país: artistes, músics, científics… i, més tard, un nebot que es deia Manuel Valls i Gorina, que parlava de Montsalvatge i d’Espriu, i d’una “Ciutat cremada” per a la qual va fer una havanera sensacional… Potser, quan contemplava la claror de l’incendi dels estudis Orphea a la muntanya de Montjuïc i algú, l’endemà, me’n va fer cinc cèntims… Potser més tard, entre notícia i notícia de “Fotogramas”, aquelles referències escampades d’una misteriosa existència del cinema català… Més endavant, la vivència en directe de l’Escola de Barcelona, i els anys Ocaña i Ventura Pons, i aquella “Orgia” que va fer espavilar una generació… O potser més tard, quan Mònica Terribas em va confiar un espai, el “Sala 33”, amb el qual podia donar protagonisme al cinema del país i als seus autors… I, de mica en mica, parlant amb tothom, la consciència que Catalunya no sap res de la tradició del seu cinema, i encara menys, però encara molt menys, els seus polítics, artistes i intel·lectuals, i encara molt molt molt menys tota la gent del cinema català… Sí, potser va ser tot plegat.

Dins meu alguna cosa em deia que aquest país no ha estat ni és just amb el seu cinema; però, cosa que encara és més greu, l’ignora gairebé de manera voluntària. I això no, no pot ser.

Els anys m’han ensenyat a descobrir el bo i el dolent del nostre cinema, i m’han reclamat alguna responsabilitat, alguna aportació per trencar aquesta dinàmica de menyspreu i mandra. Vaig començar a somniar de fer el que no s’havia fet mai: una producció de TV3 amb la Filmoteca. Una sèrie. Una primera aproximació general que hi posés ordre i que descobrís els moments essencials d’aquella història i d’aquell patrimoni, per primera vegada, a través d’imatges vives i no de teoria escrita. Era la meva gran il·lusió –que ha acabat donant títol a “La Gran Il·lusió: relat intermitent del cinema català”–, i que fos un primer esbós per arribar, algun dia, molt més enllà.

Estrena docuserie La gran illusio Retrat intermitent del cinema catala

Esteve Rambau, co-director

Un cinema sense història és com un país sense cinema. No té identitat. En els darrers anys, certament, hi ha hagut nombroses aportacions sobre el cinema català fetes des del rigor academic, però sempre sobre períodes o personatges concrets. No hi havia, en canvi, una visió actualitzada de conjunt com la que ara aporta, en format televisiu, aquesta docusèrie produïda per TVC i la Filmoteca de Catalunya: per la institució a la qual la llei confia la preservació i la difusió del patrimoni cinematogràfic del país i per una televisió publica que tant ha fet per la producció pròpia des de fa mes de trenta anys.

El repte ha estat molt il·lusionant, valgui la redundància, i que el relat sigui intermitent respon als criteris de la historiografia contemporània: una història plantejada com un mosaic i des dels diversos punts de vista des dels quals s’aborda el cinema. Som conscients que hi ha absències però també d’haver aportat noves llums i d’haver trencat alguns mites. I sempre des d’un esperit tan didàctic com divulgatiu, fruit d’un treball en equip enriquidor que ha fet confluir nombroses experiències, múltiples sensibilitats i un idèntic entusiasme.

Ara per ara, la sèrie arriba, cronològicament, fins al cinema policíac dels anys cinquanta i les seves seqüeles. Queda, encara, un bon camí per recórrer fins a arribar a l’actualitat després d’explorar els orígens, els daurats inicis del segle XX, les ocasions perdudes per la Primera Guerra Mundial, la gosadia de les avantguardes i l’artesania dels amateurs, la implantació del sonor, el trasbals i les contradiccions de la Guerra Civil o la censura del franquisme.

Ja arribarà el dia en què es pugui abordar un projecte similar des de l’àmbit acadèmic. Canviarà el to i probablement la forma, però no les directrius generals de com “La Gran Il·lusió” aborda el cinema català. Un cinema nascut amb el dels altres països occidentals, amb llums i ombres pròpies d’una història tan convulsa com la del nostre segle XX i amb mil històries al voltant dels films i dels homes i dones que, davant i darrere la càmera, han fet riure, plorar, emocionar-se i somniar milers d’espectadors. Espero que els d’aquesta sèrie comparteixin les mateixes sensacions.”

Mari Balaguer, realitzadora

Quan som enmig de la voràgine d’un programa només volem que s’acabi, desitgem que el final arribi per recuperar l’alè. Però en aconseguir l’estat de calma, anhelem de nou tornar al sarau. Necessitem sentir-nos un altre cop vius i voraços. És l’eterna contra dicció que acompanya la fase més gratificant de la nostra professió: la creació i realització d’un programa.

Aquest que ara us presentem ha estat un part difícil, certament, però alhora inoblidable, fruit de la nostra “Gran Il·lusió”.

No hi ha secrets: compta amb la destresa d’un bon equip i respon a una actitud compartida: l’esforç per superar els entrebancs i la voluntat per trobar solucions creatives per seguir endavant. Tots els que hi hem participat, hem deixat la nostra empremta i la nostra ànima a “La Gran Il·lusió”, i això fa que aquest projecte sigui únic i diferent.

Hem volgut explicar la història del cinema català amb un aire nou, defugint del to magistral i evitant l’allau de dades i noms a favor de la proximitat i de la recreació de l’experiència visual. En definitiva, transmetre de manera directa una visió del nostre cinema que ens identifiqui amb la història i amb l’art d’un capítol històric d’aquest país.

Orgullosa de la criatura. Ho tornaria a fer.Síguenos en Twitter color

 

fmr/PrFm

Estrena docuserie La gran illusio Relat intermitent del cinema catala

La información: lo primero para poder elegir

CINESTEL.COM / JULIO 2005 – JULIO 2018

DOCSBARCELONA FILM FESTIVAL 2019

CINEMA ROMANÈS ACTUAL 2019

La cinematografia romanesa s’ha convertit en referència obligada als festivals internacionals i en una de les predilectes dels bons aficionats al cinema els darrers anys. Això converteix la Mostra de Cinema Romanès recent que la Filmoteca de Catalunya presenta, per quart any consecutiu amb la col·laboració del Instituto Cultural Rumano, en una cita imprescindible.

La collita d’aquesta edició es compon de sis llargmetratges de ficció i un documental. Són films que s’endinsen en episodis tèrbols de la Segona Guerra Mundial, desgranen el poder de les institucions religioses i exposen la fragilitat de les relacions familiars o la duresa de l’emigració amb la valentia i contundència a què ens té acostumats el nou cinema romanès.
(Programació del cicle)

CONVOCATORIA L’ALTERNATIVA 2019

El Festival de Cine Independiente de Barcelona, L’Alternativa, llega este año a su 26ª edición y asimismo abrió su convocatoria (hasta el 1 de julio) para películas que deseen postularse a sus secciones nacional e internacional de largometrajes y cortometrajes de ficción y no-ficción, experimentales y animación. La sección de cine español Panorama pasa a partir de este año a ser competitiva. (web del festival)

ENTREVISTAS

Entrevista a Alberto Masliah por su ficción “El Sonido de los Tulipanes”

Película El Sonido de los Tulipanes Entrevista a Alberto Masliah

Es un filme ambientado en el transcurso del año 2001, instante de una crisis económica y social considerable en la Argentina, y posee elementos fácilmente reconocibles por el espectador, que tienen que ver con…

FILMOTECA: ELS SERVEIS EDUCATIUS

FILMOTECA: AULA DE CINEMA

ALL ROADS LEAD TO BARCELONA

One of the best ways to follow what’s going on at the movie theaters area and what the next innovations are representing for the movies distribution industry, is taking a look at CineEurope coverage released on our site Cinestel.com

Una de les millors maneres de seguir tot el que està passant al voltant del àrea profesional de les sales de cinema i també d’allò que les següents innovacions representen per a la indústria de distribució de pel·lícules, és fent una ullada a la cobertura de CineEurope feta pel nostre lloc web Cinestel.com

This is a links’ summary (reports and interviews written in Spanish):

Aquest és un sumari en anglès dels enllaços a notícies i entrevistes:

PRIMERA SALA 4DX EN CATALUNYA

Los Cines Filmax Gran Via ya ofrecen a sus espectadores desde el 16 de noviembre, coincidiendo con el estreno de «Animales fantásticos: Los crímenes de Grindelwald», la primera sala en Cataluña con tecnología 4DX. Y lo hicieron de la mano de la compañía surcoreana CJ (www.CJ4DX.com), líder mundial en el sector.

El sistema 4DX incorpora en la proyección hasta un total de 21 efectos sincronizados. El espectador tiene la oportunidad de ver los principales estrenos de cartelera con efectos de movimiento, aire, agua, calor, aromas, vibraciones, además de elementos metereológicos como niebla, viento, rayos y burbujas.

Esta tecnología puntera consigue que los efectos se sincronicen con la acción y el sonido de la pantalla, de manera que los espectadores experimentan una inmersión 360 grados en la película.

Conoce más detalles sobre cómo funciona, en este artículo publicado en Cinestel en el año 2016.

PRODUCCIÓN AUDIOVISUAL ARGENTINA

‘La producción audiovisual y su respaldo jurídico’ es el libro más reciente de Julio Raffo, un texto de lectura y de consulta imprescindible para los distintos profesionales de la industria del cine que deseen estar al tanto sobre cómo se regula en la Argentina la actividad productiva que conlleva la realización de películas, atendiendo no solamente a disposiciones legales y su marco regulatorio, sino que también a ejemplos prácticos y anécdotas. (saber más)

FILMOTECA PER A LES ESCOLES

CIRCUIT ESTABLE DE CINEMA CATALÀ

Cicle Gaudí 2016 - Circuit estable de cinema català
Cicle Gaudí 2016 - Circuit estable de cinema català

FILMOTECA: PER AMOR A LES ARTS

Fa sis anys que la Filmoteca i el Museu Nacional d’Art de Catalunya van encetar una col·laboració que perseguia mostrar el diàleg enriquidor que tradicionalment han establert l’art i el cinema. El que va néixer com Per amor a l’Art aviat es va fer molt més plural, integrant estils, gèneres i disciplines artístiques més diverses.

Entre dimarts 2 d’octubre i el 25 de juny de 2019 Per amor a les Arts ofereix un total de 36 films. La selecció de títols s’ha fet a partir de l’activitat i les programacions de totes les institucions participants i abasta temes, gèneres i disciplines que es contaminen i es retroalimenten: la pintura, l’arquitectura, el disseny, la literatura, la música, la dansa, l’òpera, el teatre, sota la mirada híbrida, integradora i transversal del cinema. (notícia completa) (programació en detall)

CRíTICAS CINE LATINOAMERICANO

“Traslasierra” cierra la trilogía sobre pequeños pueblos de Juan Sasiaín

Reseña de la película Traslasierra dirigida por Juan Sasiain

El filme es una nueva oportunidad de apreciar el notable trabajo del director de fotografía Germán Vilche, al tiempo que el director se convierte en uno de los cuatro protagonistas de esta historia tan precisa que…

“Familia sumergida”, de María Alché; las dinámicas familiares

Reseña de la película Familia sumergida de María Alché

Mercedes Morán encarna a una madre rodeada de gente dentro de su casa, pero que al mismo tiempo se siente sola ante el impacto que le produce el repentino fallecimiento de su hermana.

«Las Niñas Bien» narra el declive de una familia burguesa en 1982

Crítica de Las Niñas Bien de Alejandra Márquez Abella

Basado en el libro homónimo de la escritora Guadalupe Loaeza, «Las Niñas Bien» es el interesante debut de la directora mexicana Alejandra Márquez Abella en los largometrajes de ficción, el cual…

“MALEÏDA 1882” S’ESTRENARÀ AL FIC-CAT 2019

20 maig 2019 – “Maleïda 1882”, l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto, pel·lícula documental dirigida per Albert Naudín i produïda per FilmeXplora, s’estrenarà mundialment a la dotzena edició del FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, que tindrà lloc a Roda de Berà del 8 al 15 de juny dedicada especialment a la direcció de fotografia. El film recrea amb absoluta fidelitat l’itinerari que va seguir el poeta en el seu ascens a la Maleïda (Aneto), a través dels versos de Jacint Verdaguer i els textos d’investigació de Bernat Gasull, recollits al llibre Maleïda (Verdaguer Edicions, 2015). L’equip de la pel·lícula, expert en expedicions i rodatges d’alta muntanya, va registrar tota la ruta pirinenca de Verdaguer, encarnat per Lluís Soler i Santi Pocino, reproduint les condicions, vestimentes, equips de muntanya de l’època i ambients als pobles per on va passar.

MOSTRA: SECCIÓ “SEGONA OPORTUNITAT”

16 maig 2019 – En aquesta època de tanta estrena comercial, sovint l’espectador es perd en la immensitat de nombroses propostes. Aquest és un dels motius que ha animat a la Mostra de cinema llatinoamericà de Catalunya (Lleida, del 6 al 13 de juny) per crear una nova secció que, tal com el seu nom indica, permet donar una “segona oportunitat” a l’espectador perquè pugui recuperar una representació del millor cinema llatinoamericà estrenat durant aquesta temporada.

Han estat seleccionades deu de les millors pel·lícules llatinoamericanes d’entre les estrenades durant els darrers mesos perquè es puguin recuperar o revisar durant la celebració de la Mostra.

Els Cinemes Funàtic seran la seu d’aquesta secció, que estarà protagonitzada per “Las herederas”, “Siempre juntos”, “Pájaros de verano”, “El ángel”, “La noche de 12 años”, “La familia”, “Los perros”, “Mi mundial”, “La educación del rey” i “La quietud”. Títols que bé mereixen una segona oportunitat.

FILMOTECA: CICLE STEPHEN FREARS

15 maig 2019 – Fins el 12 de juny, la Filmoteca de Catalunya presenta el cicle ‘Steven Frears, tendre y corrosiu’.

Els Oscars i les bones recaptacions han acompanyat la trajectòria d’aquest director. Ara bé, Frears no és un autor a l’europea, sinó un cineasta de la vella escola, un gran cineasta professional. Sap dirigir actors i contar històries. Helen Mirren, Judi Dench, Julia Roberts, Meryl Streep, John Malkovich, Sergi López, Daniel Day-Lewis, Audrey Tautou, Glenn Close, Michelle Pfeiffer i Dustin Hoffman han estat esplèndids sota les seves ordres. Al respecte Frears ha dit en alguna ocasió: “soc com Woody Allen: contracto actors molt bons i per tant no els he de dir res. Em limito a posar les condicions perquè facin la seva feina i mantinc la boca tancada”.

(Agenda del cicle)

ESPLÉNDIDA EDICIÓN COMIENZA EN CANNES

14 mayo 2019 – Hasta el sábado 25, toda la atención informativa del mundo del cine estará centrada en el Festival de Cannes, que en su edición de este año cuenta en su Sección Oficial con las nuevas películas de Terrence Malik, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Jim Jarmusch, Xavier Dolan, los hermanos Dardenne o Bong Joon-Ho, entre otros, además de la presentación de la biopic sobre Elton John, “Roquetman”, dirigida por Dexter Fletcher, o lo más reciente de Ken Loach, “Sorry, we missed you”.

El documental “Que sea Ley”, de Juan Solanas, sobre las reivindicaciones por un aborto legal, seguro y gratuito en Argentina se verá en la sección Una cierta mirada, al tiempo que el colombiano Franco Lolli, abrirá la Semana de la Crítica de Cannes con su nueva película “Litigante”, historia que deberá ser evaluada por un jurado presidido por el también colombiano Ciro Guerra.

Alejandro González Iñárritu preside el jurado oficial y Alain Delon, Silvester Stallone, la actriz china Zhang Ziyi y el realizador danés Nicolas Winding Refn serán los protagonistas de los Encuentros con artistas en el Festival.

La organización encargó a la actriz, directora y cantante británica Charlotte Gainsbourg y al actor español Javier Bardem, dar la apertura oficial al certamen cinematográfico.

“ROMA” TRIUNFÓ EN LOS PREMIOS PLATINO

13 mayo 2019 – En una nueva edición de los Premios Platino, celebrados esta vez en la Riviera Maya, la Mejor Película Iberoamericana de Ficción fue “Roma”, dirigida por Alfonso Cuarón.
La producción mexicana se alzaba además con el premio a Mejor Dirección, Mejor Guion, Mejor Dirección de Fotografía y Mejor Dirección de Sonido.

En cuanto a los Premios a la Mejor Interpretación, Antonio de la Torre por “El Reino” y Ana Brun por “Las Herederas” subían juntos al escenario para recoger sus estatuillas.

Lo mismo ocurría con la categoría a Mejor Interpretación en Miniserie o Teleserie. Dos galardones entregados al unísono para Cecilia Suárez por “La Casa de en las Flores” y el actor Diego Luna, por su papel en “Narcos: México”. Reconocimiento para España en la categoría de Mejor Miniserie o Teleserie Cinematográfica Iberoaméricana. El galardón era para “Arde Madrid”, dirigida por Paco León.

El Premio al Cine en Educación y Valores fue para “Campeones”, de Javier Fresser; y otros galardones fueron para “Un día más con vida” (Animación), de Raúl de la Fuente y Damián Nenow; “El Silencio de Otros” (Documental), de Robert Bahar y Almudena Carracedo; “Yuli” (Música Original), de Iciar Bollaín; “Pájaros de Verano” (Dirección de Arte), de Ciro Guerra y Cristina Gallego; y “El Reino” (Dirección de Montaje), de Rodrigo Sorogoyen.

El cantante Raphael obtuvo el Platino de Honor.

YA EN SALAS “LOS HERMANOS SISTERS”

11 mayo 2019 – De la mano del aclamado Jacques Audiard, director de “De óxido y hueso” y “Un profeta”, y basada en la novela homónima del escritor Patrick deWitt, “Los hermanos Sisters” muestra una nueva faceta del género western en un relato peligroso, cómico y emocionalmente catártico.

Corre el año 1851. Charlie y Eli Sisters (Joaquin Phoenix y John C. Reilly) son una pareja de hermanos asesinos, dos niños convertidos en hombres dentro de un mundo hostil y despiadado. Sus manos están manchadas de sangre: sangre de criminales y sangre de inocentes… No conocen más que la vida del pistolero. Aunque daría cualquier cosa por su hermano pequeño, el introspectivo Eli (Reilly) sueña con poder llevar una vida normal.

Mientras tanto, el alcohólico Charlie (Phoenix), el menor de los Sisters, ha tomado encantado el papel de líder y guía al dúo en sus misiones. Poco a poco, ambos empezarán a cuestionar y encontrar cada vez más peros en los métodos del otro.

“Los hermanos Sisters” se embarcan en un viaje por el noroeste del país, que los llevará por las montañas de Oregón y un peligroso burdel en la pequeña ciudad de Mayfield hasta tierras californianas, reino de la fiebre del oro. Sin duda, esta travesía pondrá a prueba los sanguinarios lazos familiares que los unen, pero… ¿y si fuera la única forma de que los hermanos descubran si aún les queda algo de humanidad?

Entre los papeles principales de “Los hermanos Sisters” nos encontramos también con Jake Gyllenhaal, como el experimentado detective John Morris, y Riz Ahmed, en el papel del químico fugitivo Hermann Kermit Warm. Ya en cines.

MOSTRA REP PREMI DELS CORRESPONSALS

10 maig 2019 – El dimecres 8 de maig va tenir lloc a Madrid la cerimònia d’entrega dels Premis Internacionals de Periodisme que atorga El Club Internacional de Prensa i la Asociación de Corresponsales de Prensa Extranjera en el Pabellón de los Jardines de Cecilio Rodríguez.

Juan Ferrer, director de la Mostra de cinema llatinoamericà de Catalunya, recollia el Premi Cooperación Iberoamericana 2018 que atorga la Asociación de Corresponsales de Prensa Iberoamericana (ACPI). Un premi que té la finalitat de reconèixer a persones, institucions o organitzacions que potencien la imatge de Iberoamèrica, a través de la cooperació institucional, cultural, científica, social, comercial, diplomàtica, o desenvolupament sostenible.

Els corresponsals van voler destacar “la importància que té aquest festival especialitzat en cinema llatinoamericà que dona suport a les òperes primes i que mostra una cinematografia valent, sempre innovadora i que trenca tabús, marcant un referent important dins del que és la cinematografia internacional i la projecció de Lleida cap a l’exterior, gràcies a un esdeveniment com és la Mostra de cinema llatinoamericà de Catalunya”. I per la seva part, Ferrer es va referir a la ciutat de Lleida com a territori audiovisual , i va dedicar el premi “a totes les persones que han fet possible la Mostra durant aquests 25 anys”.

L’entrega d’aquest premi coincideix amb el 25é aniversari de la Mostra de cinema llatinoamericà de Catalunya, que tindrà lloc a Lleida del 6 al 13 del pròxim mes de juny.

EN RODAJE: “AKELARRE”, DE PABLO AGÜERO

9 mayo 2019 – Ha comenzado en la playa vizcaína de Laga el rodaje de la película “Akelarre”, un drama histórico, con mirada feminista, que se inspira en un proceso judicial por brujería sucedido en el País Vasco en 1609. El quinto largometraje del cineasta argentino Pablo Agüero (Eva no duerme, 2015; Salamandra, 2005) se rodará durante siete semanas, hasta el 22 de junio, en localizaciones de País Vasco, Navarra (Urbasa, Lesaka) e Iparralde (Lapurdi, Sara).

Pablo Agüero (ganador del Gran Premio del Jurado en el Festival de Cannes 2006 por su cortometraje Primera Nieve y director de Salamandra y Eva no duerme) dirige “Akelarre”, escrita junto a Katell Guillou (En vouloir ou pas, 2018; Hors de l’abri, 2010). La cinta cuenta con un elenco muy joven encabezado por Amaia Aberasturi y Àlex Brendemühl.

El director de fotografía es Javier Agirre (Goya por Handia en 2018, Dantza, 2018; Loreak, 2014). La dirección de arte la firma Mikel Serrano (Goya por Handia en 2018). La música corre a cargo de Maite Arroitajauregi (Morir, 2017). Koldo Zuazua (Kowalski Films) e Iker Ganuza (Lamia Producciones) son los productores ejecutivos del largometraje.

LA MOSTRA OBRE LA SECCIÓ “TERROR LLATÍ”

7 maig 2019 – Entre les novetats de la 25a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya (Lleida) del mes de juny, neix la secció “Terror Llatí”Es tracta d’una mirada al cinema de gènere de terror a partir de l’òptica llatinoamericana.

Aquesta secció no competitiva recupera 6 pel·lícules produïdes entre 2017 i 2019, que han obtingut una gran acollida després del seu pas per a diversos festivals especialitzats i que romanen inèdites comercialment al nostre país.

Dues produccions brasileres, una argentina, una cubana, una mexicana i una altra de colombiana, conformen la programació d’aquesta nova secció de la Mostra, que pretén apropar el públic amant del gènere mitjançant la mirada llatinoamericana de l’horror.

Totes aquestes pel·lícules seran projectades als Cinemes Funàtic de Lleida i estaran presentades per l’actor i director lleidatà José Mellinas, especialista en el gènere: “Vuelven” (Mèxic), de Issa López; “Siete Cabezas” (Colòmbia), de Jaime Osorio Márquez; “Morto Nao Fala” (Brasil), de Dennison Ramalho; “Abrakadabra” (Argentina / Nova Zelanda), de Luciano Onetti; “O Clube Dos Canibais” (Brasil), de Guto Parente; y “¿Eres Tú, Papá?” (Reino Unido), de Rudy Riverón Sánchez.

FILMO: PREMI DEL PÚBLIC JOVE EUROPEU

6 maig 2019 – “Fight Girl”, producció d’Holanda i Bèlgica dirigida per Johan Timmers, ha estat la guanyadora del Premi del Públic Jove Europeu que convoca l’Acadèmia Europea del Cinema. El film se centra en la Bo, de 12 anys que, arran del divorci dels seus pares i el trasllat de la família, entra en un club de kickboxing i s’inicia en la competició. L’experiència li demostrarà que no sempre es pot mantenir un nivell d’excel·lència i controlar-ho tot.

La segona classificada va ser “Los Bando” (Noruega / Suècia), dirigida per Christian Lo, una roadmovie en to de comèdia sobre una banda de joves de Noruega que fan tot el possible per participar en un campionat nacional de rock.

El tercer lloc va ser per a “Old Boys” (Regne Unit / Suècia), dirigida per Toby MacDonald, una revisió del Cyrano de Bergerac ambientada en un internat anglès, on un alumne imaginatiu ajuda l’atractiu heroi, encara que feble, a lligar amb la filla d’un professor.

La Filmoteca, amb la col·laboració de l’Acadèmia del Cinema Català, va acollir el diumenge 5 la celebració del premi a Barcelona, en què van participar una cinquantena de nois i noies

“FAMILIA SUMERGIDA”, GANADORA EN EL D’A

5 mayo 2019 – La película de la argentina María Alché, “Familia Sumergida”, resultó ser la ganadora del Premio Talents a la Mejor película en el Festival D’A de Barcelona.

El palmarés de la nueva edición del certamen quedó como sigue:

 • Premio Talents: “Familia sumergida” de María Alché
  Premio OpenECAM: “Hamada” de Eloy Domínguez Serén. Mención para Young & Beautiful de Marina Lameiro
  Premio Movistar+: “Letters to Paul Morrissey” de Armand Rovira
  Premio de la crítica: “Familia sumergida” de María Alche. Mención para Sophia Antipolis de Virgil Vernier
  Premio del público mejor corto: “Suc de síndria” de Irene Mora
  Premio del público Sala Jove D’A: “Ruben Brandt, Collector” de Milorad Krstic

El D’A se clausuró con el estreno catalán de “Els dies que vindran” de Carlos Marqués-Marcet.

MOSTRA: SECCIÓ OFICIAL CURTMETRATGES

2 maig 2019 – Deu curtmetratges de vuit nacionalitats diferents competiran a la Secció Oficial de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida, que es celebrarà del 6 al 13 de juny. Una acurada selecció que inclou alguns dels curtmetratges més premiats de la temporada, tant a nivell llatinoamericà com de produccions espanyoles.

Els títols d’aquesta secció seran: “What is love” (Espanya), de Paco Caballero; “Nana” (Espanya), de Roger Vilarroya; “Alma” (Colombia), de Santiago León Cuéllar; “The Death of Don Quixote” (Regne Unit, Espanya), de Miguel Faus; “Los Áridos” (Argentina), de Jorge Sesán; “El Tamaño de las Cosas” (Colombia), de Carlos Felipe Montoya; “Harina” (Veneçuela), de Joanna Nelson; “Bodas de Oro” (Uruguay, Chile), de Lorenzo Tocco; “Eva” (Chile), de Gonzalo Yáñez; y “Rex” (Mèxic), de María Conchita Díaz.

Joan Lozano, Lily Brik i Xavi Menos seran els membres del jurat de la secció.

Enguany, i per primera vegada, es portaran a terme dues maratons amb una selecció de curtmetratges de producció recent. Els Cinemes Funàtic seran la seu d’aquestes maratons. L’amant del format de curtmetratge està d’enhorabona.

“SOLEDAD” VENCIÓ EN EL BCN FILM FEST

1 mayo 2019 – La ópera prima de la directora argentina Agustina Macri, obtuvo en la tercera edición del BCN Film Fest el premio a la mejor película. Basada en un caso verídico, “Soledad” es la historia de una joven argentina que se muda a Italia cansada del entorno en el que vive. En su destino conoce el amor, la persecución y la pérdida.

Otros premios del Festival fueron: “La vida sense la Sara Amat”, de Laura Jou (Crítica ACCEC y premio del público); “El secreto de las abejas” (mejor música); “De la India a París en un armario de Ikea”, de Ken Scott (premio del público a la mejor comedia); y “La tragedia de Peterloo”, de Mike Leigh (premio Educacine).

El festival cerró la edición 2019 con la particular y aclamada aproximación al universo del western de los hermanos Coen, “La balada de Buster Scruggs”.

LOS INVENTORES DEL CINEMATÓGRAFO

Cinematógrafo LumièreEl cine es una invención sin ningún futuro. (…)
Nuestro invento no es para venderlo. Puede ser explotado algún tiempo como curiosidad científica, pero no tiene ningún interés comercial. *Antoine Lumière