Pitching de la Indústria; Catalunya, pedrera del talent audiovisual

Després d’haver mostrat amb gran èxit durant dues edicions la vitalitat i la diversitat del estudiants d’audiovisual del país, el Pitching Universitat-Indústria ha crescut enguany per transformar-se en la Setmana del Talent Audiovisual, una plataforma que ha esdevingut pont d’intercanvi entre els professionals del sector i el talent emergent, representat el 2017 per 20 centres universitaris. La iniciativa del Clúster Audiovisual de Catalunya va tancar les seves portes el passat divendres amb més de 1.000 assistents, sumant les seccions principals (el Pitching i el Mercat de Nous Professionals) i les activitats paral·leles (tallers, conferències, taules rodones, estudis de cas i sessions de networking).
Per als Pitchings Audiovisuals Universitat Indústria es van seleccionar 24 projectes, un 67 % presentat per dones, en categories de Ficció, No ficció, noves finestres (com videojocs i transmèdia) i formats de TV. Les empreses participants van destacar l’augment del nivell de qualitat dels projectes presentats aquest any.
Les activitats paral·leles han abordat el model audiovisual danès, analitzant què es podria aplicar a Catalunya del país escandinau, referent en la ficció televisiva i cinematogràfica al món que amb una població semblant a la de Catalunya destina a l’audiovisual el mateix pressupost que el conjunt d’Espanya; el cas Operación Triunfo, de Gestmusic, talentshow clau en la història de l’audiovisual del nostre país i com en aquesta edició han estat capaços d’apropar-se als hàbits de consum dels joves; l’anàlisi de la sèrie La Catedral del Mar, de Diagonal TV, que s’estrenarà properament després de cinc anys de producció, i finalment el treball de Passion Pictures, productora britànica que acaba d’obrir estudi a Barcelona perquè considera la capital catalana una importantíssima pedrera de talent.
Passion Pictures, amb seu a Londres i delegacions a Nova York, Melbourne, París i ara a Barcelona, és un dels principals estudis a nivell mundial, coneguts entre altres projectes pels videoclips del grup Gorillaz. La delegació oberta a Barcelona fa unes setmanes i presentada públicament durant la Setmana del Talent en col·laboració amb el festival b’Ars, treballa directament amb projectes dirigits per la central a Londres. “Hem vingut a Barcelona perquè hi ha un nivell molt alt de talent de l’animació”, van dir Eric Venti i Paulin Cointot, responsables de l’estudi local de Passion Pictures.
Pont de talent Universitat – Indústria
Aquest èxit de participació ha anat acompanyat d’una consolidació del seu paper com a punt de connexió Universitat – Indústria. En total, 80 empreses i entitats del sector audiovisual i 43 nous professionals sorgits de 20 centres universitaris han format part de l’experiència, presentant 24 projectes audiovisuals en quatre categories – Ficció, No ficció, Televisió i Noves finestres. La trobada, única a tot Europa, ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i ha permès més de 130 reunions. Aquestes xifres suposen un clar increment en la quantitat de projectes, empreses i universitat convidades d’Espanya i Europa respecte l’anterior edició. A més de les universitats catalanes, aquest any han participat les universitats de Copenhage, Complutense de Madrid, País Basc, A Coruña i València. (fmr/cmdnt)