FILMOTECA DE CATALUNYA_JUNY 2025

Tsai Ming-liang
Considerat un dels grans mestres de l’slow cinema, Tsai Ming-liang ha bastit una obra profunda, sensual i poètica basada en la quietud, la repetició, i el temps d’espera i de trànsit. Figura fonamental del cinema queer en llengua xinesa, ha abordat temes com el desig no expressat, l’alienació urbana en entorns llòbrecs i hostils, o la soledat a les grans urbs com el revers del capitalisme. Un univers fílmic que convida a la pausa, a mirar l’invisible, i on el rostre i el moviment del cos esdevenen paisatges del temps. La Filmoteca de Catalunya té el privilegi de comptar amb la presència de Tsai Ming-liang per presentar una retrospectiva gairebé completa de la seva obra. (més informació)

Paul Newman, director
Va debutar en la direcció de llargmetratges pensant en la seva esposa, l’actriu Joanne Woodward, a la qual gairebé no li arribaven projectes després d’haver-se retirat uns anys mentre criava les tres filles que tenien en comú. Amb Rachel, Rachel, Newman li va oferir un paper intensament emocional i introspectiu. L’èxit d’aquest film va confirmar a Newman que era possible dirigir films íntims i personals tot mantenint la integritat artística. En l’any del centenari de Paul Newman, celebrem el mite redescobrint la seva mirada més íntima. (més informació)

Wallay! Festival de Cinema Africà de Barcelona
Una finestra magnífica per pensar l’Àfrica des de dins, amb la seva complexitat, la seva creativitat i la seva força narrativa. La selecció de films interpel·la tant la memòria històrica com les tensions del present. A partir d’eixos temàtics com la lluita per la memòria i els drets, el pes de la religió, l’exploració del silenciament dels abusos -ja siguin sexuals, institucionals o familiars-, la joventut com a força de transformació o els tabús de la societat patriarcal, Wallay! ens convida a ampliar la nostra mirada envers l’Àfrica. (més informació)

Filmoteca George Didi-Huberman
Continua, fins al 31 d’agost, l’exposició Al taller del filòsof a la Filmoteca i, fins al 29 de juny, el cicle que dialoga amb la mostra que el pensador francès comissaria al CCCB, «En l’aire commogut…». Sessions a cura d’especialistes que reprenen cadascun dels àmbits de l’exposició i relacionen el gest cinematogràfic amb algunes de les nocions que poblen el seu univers: Cares, Polítiques, Pensaments, Infàncies (2). (més informació)

Sarah Maldoror
En el segon i últim bloc del cicle dedicat a aquesta figura clau del cinema anticolonial i poètic es podran veure des de films que abracen el seu compromís polític i cultural fins a retrats d’artistes i poetes o curts que celebren la cultura popular. Una programació que tanca un viatge extraordinari per l’univers profundament humanista de Maldoror, amb la col·laboració de la Mostra Internacional de Films de Dones. (més informació)
Dimarts a la Filmoteca
Dos darrers programes del cicle transversal Afins. Helena Lumbreras. En el primer, Jan Baeta Salvany proposa un exercici de reconstrucció i reparació que ens convida a repensar la memòria audiovisual dels darrers afusellaments de la dictadura franquista, a partir de la filmació que Helena Lumbreras i Mariano Lisa van fer amb una càmera Bolex oculta dins d’una bossa per documentar l’acte commemoratiu del primer aniversari de la mort de Txiki (Juan Paredes Manot). La segona se centrarà en una faceta poc coneguda de la cineasta: els experiments cinematogràfics que va desenvolupar al llarg de la seva activitat docent en centres educatius catalans als anys setanta i vuitanta.
La tercera edició d’Arxiu Viu ens acosta al procés de recuperació d’una pel·lícula única: una filmació per al projector de cinema domèstic Pathé Baby, abandonada en un dels camins de l’exili que milers de civils i soldats van recórrer l’hivern del 1939. La petita bobina metàl·lica que contenia el film va ser recuperada el 2024 per Lluis Bassaganya, responsable del Museu de la Retirada de Camprodon, qui la va adreçar al Centre de Conservació i Restauració de Béns Mobles de Catalunya CCRBM i al 2CR de la Filmoteca, que han col·laborat en la seva restauració. (més informació)

A Dies curts, descobrirem Jaume Claret Muxart (Sant Cugat, 1998), segurament una de les persones que ajudaran (i ja ho estan fent) a repensar allò que entenem per «cinema d’autor» a Catalunya. El caracteritza una exploració constant d’allò que el cinema pot oferir; amb un ús del so, del color i els diàlegs que faran d’aquesta una ocasió perfecta per veure en pantalla gran algunes de les seves peces curtes. (més informació)

I també…
La digitalització del mes de juny del projecte Visibilitzem el cinema català és Solitud (Romà Guardiet, 1991), adaptació de la novel·la clàssica de Víctor Català, que dijous 26 de juny es complementa amb la lectura de Solitud, a càrrec d’Enric Casasses i Elvira Prado-Fabregat, a la Biblioteca del Cinema. (Enllaç)
Les estrenes de la Filmoteca portaran dues novetats: el darrer film de Joan Vall Karsunke, Biblioteca de pedra seca, que s’endinsa en la biblioteca del poeta i assagista Vicenç Altaió tot capturant l’essència del personatge a través de converses profundes i una estètica cuidada; i una sessió dedicada al Museu habitat, amb peces d’Aline Motta (Niterói, 1974) i Philip Rizk (Xipre, 1982) que, des de contextos molt diferents, exploren l’arxiu, un dels elements centrals d’aquest museu, per reconstruir històries silenciades.
Harold Lloyd tanca la programació del cicle transversal El gag infinit. Lloyd va apostar per un humor lligat al món modern, a la ciutat, al ritme i a l’optimisme americà. Es veuran dues de les seves obres més emblemàtiques: Safety Last! i The Freshman. (enllaç)
FilmoXica tanca el cicle de primavera Cants contra la guerra, amb títols com Persepolis. (enllaç)
CIRCUIT ESTABLE DE CINEMA CATALÀ
SYLVETTE BAUDROT-OFICIO DE SCRIPT
“Nuestras últimas innovaciones reflejan el compromiso continuo de Christie por ayudar a los exhibidores a ofrecer experiencias excepcionales al público, al mismo tiempo que ahorran energía y mejoran el…
Christie acaba de anunciar la firma de un acuerdo a largo plazo con NEOLUX Cinema Ltda., que se convertirá en el principal punto de contacto para los productos de cine de Christie en Brasil, y…
Como parte de las actividades técnicas del festival, Zerouali ha ofrecido una ponencia titulada “Go to the dark(er) side with VDR: optimizando la experiencia cinematográfica”, en el marco de…
Christie presenta en primicia su tecnología de Rango Dinámico Variable (VDR), que ofrece imágenes vívidas en pantalla, mayor eficiencia energética y menor coste total de propiedad en…
A partir de este mes de mayo comienza a implementarse en salas de cine la próxima generación de sistemas de proyección láser Dolby Vision, tras haber sido anunciada la renovación de su acuerdo comercial con Christie.
La producción virtual LED sigue avanzando con fuerza en el terreno de las producciones cinematográficas. En ISE Barcelona 2025, David Monguet, fundador y supervisor principal en este área de la…
La tournée comenzó en la Cineteca de México, donde el programa oficial destacaba el enfoque único de su cine: “Campusano se adentra en los bajos fondos de marginalidades delictivas,…
En lo que hace referencia a las coproducciones internacionales, ¿puede una compañía productora monitorizar en tiempo real el proceso de rodaje de una película? La respuesta es que…
Keynema carga y analiza el texto del guion y, para todo el proyecto, facilita la creación y edición de esquemas, desgloses, presupuestos, calendarios de equipo, planes de rodaje y continuidad del conjunto.
Para poder conseguir que cualquier empresa, dedicada al cine o no, reciba datos sobre las emociones de la audiencia inclusive en tiempo real, Emogg instala una serie de cámaras con sensores que…
Con la moderación de Miquel Rutllant, presidente del Clúster Audiovisual de Catalunya, se desarrolló un coloquio en el cual participaron Clústeres y entidades similares de Argentina, Chile y México para…
ÚLTIMOS ARTÍCULOS PUBLICADOS
Atravesados por la tradición circense de los siglos XIX y XX, y nacidos en la Argentina, han recorrido el mundo con sus actos de acrobacia y equilibrismo, han hecho una vida trashumante de…
Se trata de “Noah”, un filme sobre los sentimientos, deseos y progresos de una mujer joven llamada Noah Higón que tiene que lidiar junto a los suyos con siete enfermedades raras propias.