FILMOTECA CATALUNYA_NOVEMBRE 2024
Retrospectiva Jancsó
Miklós Jancsó (1921-2014) va donar a conèixer internacionalment el cinema hongarès gràcies als seus films èpics i històrics, tota una meditació apassionada sobre el poder i l’opressió del poble. El 2021, amb motiu del centenari del cineasta, el National Film Institute Hungary-Film Archive & Film Lab va restaurar els seus 13 llargmetratges, que ara aquesta retrospectiva permet recuperar. Les digitalitzacions en 4K es van realitzar a partir dels negatius originals. Els materials conservats presentaven poques deficiències i totes les gradacions d’imatges dels films van ser supervisades pel director de fotografia János Kende, col·laborador habitual de Jancsó. (més informació)
Ermanno Olmi
La retrospectiva d’enguany de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya que acull la Filmoteca està dedicada al cineasta italià Ermanno Olmi (1931-2018). En una trajectòria de més de seixanta anys va alternar el documental i la ficció, el realisme d’època i la faula moderna, i l’ús d’actors no professionals amb la direcció d’estrelles del setè art. Poeta de la senzillesa, la mirada humanista d’arrels cristianes d’Olmi destaca per la capacitat de destriar allò que és superflu d’allò que és essencial. Els seus primers treballs reflecteixen l’enorme èxode del camp a la ciutat i el procés accelerat d’industrialització a la Itàlia dels seixanta, i els efectes que provoquen en una burgesia incipient. A partir de L’albero degli zoccoli, segurament el seu film més emblemàtic premiat amb la Palma d’or a Cannes el1977, recorre sovint a l’al·legoria per seguir explorant la relació de l’ésser humà amb la naturalesa, la dignitat del treball i l’espiritualitat.
(més informació)
Camille Billops i James Hatch
L’obra d’aquesta parella és un bastió cultural de la comunitat afroamericana que va molt més enllà del cinema. Tots dos van fundar la Col·lecció Hatch-Billops (un arxiu impressionant amb milers d’històries orals afroamericanes, llibres, fotografies, etc.), van organitzar salons amb artistes, intèrprets i músics negres, i van publicar la revista Artists and Influence. Les seves pel·lícules són eines de reflexió crítica entorn de la raça, el gènere, la família i la memòria històrica, a més de peces d’art que desafien els espectadors a confrontar les seves pròpies percepcions i prejudicis. (més informació)
Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya amb la presència de Mohammad Bakri
Palestina, Líban, i el llegat de Frantz Fanon protagonitzen la Mostra d’enguany. El certamen obre amb Dancing on the edge of a volcano de Cyril Edge, que proposa reflexionar sobre com es pot seguir fent cinema en un món al caire del precipici i encaminat al col·lapse. En el context d’un genocidi a Palestina, es manté el compromís amb la seva cinematografia perquè a Palestina, més que enlloc, “filmar és existir”. Rebrem la visita de Mohammad Bakri, cineasta i actor palestí, que presentarà dos dels seus documentals, 1948 i Jenin, Jenin, entre d’altres clàssics proposats per ell mateix. To a land unknown de Mahdi Fleifel i Notes on displacement de Khaled Jarrar completen aquesta immersió en el cinema palestí actual, amb una crua mirada del camí cap a l’exili de dos joves palestins procedents del Líban, i el d’una família refugiada a Damasc. (més informació)
Nicolás Pereda
En el marc de la 31a edició de l’Alternativa. Festival de Cinema Independent de Barcelona, retrospectiva dedicada al cineasta mexicà Nicolás Pereda (Ciutat de Mèxic, 1982), autor d’una quinzena de títols i cineasta habitual del festival. El realisme present de Pereda qüestiona la narrativa convencional i es defineix per la fusió de la ficció amb la vida real, utilitzant sempre els mateixos actors que interpreten diferents versions de si mateixos. Pereda presentarà el seu darrer treball, Lázaro de noche (2024), i, al CCCB, impartirà una classe magistral i el taller pràctic Cinema epistolar.
Altres sessions especials de l’Alternativa seran l’estrena a Catalunya de la nova pel·lícula de Serguei Loznitsa, The Invasion, on continua amb la seva crònica ucraïnesa, mostrant la vida diària i la resistència del seu poble, i dos films de Nicolas Philibert, Averroès & Rosa Parks i La machine à écrire et autres sources de traces, que tanquen el seu tríptic sobre el Grup Psiquiàtric Central de París.
(més informació)
Centenari Cinema Amateur a Catalunya
En el marc d’aquesta commemoració, la Filmoteca organitza el congrés internacional Cinema amateur: una història global els dies 11, 12 i 13 de novembre. S’hi presentarà l’edició digital i la traducció a l’anglès del llibre El cinema amateur a Catalunya (Jordi Tomàs i Freixa, Albert Beorlegui i Tous) i el DCP Documentals amateur, amb pel·lícules de Francesc Gibert, Eusebi Ferré, Joan Serra Oller, Claudi Gómez Grau i Ramon Biadiu. (més informació)
Continua el cicle Amateurs Versus Professionals, amb una sessió dedicada a la Guerra Civil amb una peça de Henri Cartier-Bresson, i una altra que descobreix la missió cultural i educativa del cinema en els anys de la Segona República, quan la frontera entre professionalisme i amateurisme no estava tan clara. I L’arxiu subterrani. Found footage inclou Daughter Rite, de Michelle Citron, i La doble vida del faquir, d’Elisabet Cabeza i Esteve Riambau. (més informació)
I també…
La sessió mensual del cicle Història permanent del cinema català recupera Entre la esperanza y el fraude (Mercè Conesa, Bartomeu Vilà, Rosa Babi, Joan Simó, 1976), en la digitalització realitzada en el marc del projecte Visibilitzem el cinema català. Producció de la Cooperativa de Cinema Alternatiu, és una anàlisi històrica sobre els esdeveniments a Espanya, des del 14 d’abril de 1931 (proclamació de la Segona República Espanyola) fins a l’1 d’abril de 1939 (fi de la Guerra Civil Espanyola) amb la participació dels vells militants del PC, PSOE-UGT, CNT, POUM i integrants de les Brigades Internacionals. (enllaç)
Precursores: feminismes, càmera en mà i arxiu a l’espatlla, l’exposició que estarà oberta fins al 17 de novembre, ofereix activitats paral·leles: la sessió presentada per Mariona Bruzzo i Rosa Cardona, del 2CR, El cinema d’Helena Lumbreras i Emma Cohen, dues cares de cinema polític realitzat per dues dones que compartien una natural tendència a qüestionar i desobeir les normes i la moral del moment (enllaç), i la sessió de lectura Mari Chordà i LaSal Edicions, que aprofundirà en la important tasca de difusió de textos feministes duta a terme per La Sal a finals dels anys 70, a la Biblioteca del Cinema. (enllaç)
El Most. Festival Internacional de Cinema del Vi presenta un avançament de la seva programació, del 7 al 17 de novembre al Penedès i del 27 de novembre a l’1 de desembre al Priorat, amb la projecció d’O auto das ánimas (Pablo Lago, 2023). (enllaç)
El Festival Panoràmic, que explora la relació entre el cinema, la fotografia i les noves formes d’imatges, presenta la projecció d’Aggro Dr1ft (Harmony Korine, 2023), filmada íntegrament a través de càmeres infraroges i amb un exhaustiu treball de postproducció amb efectes visuals i intel·ligència artificial. La presentarà el seu protagonista, l’actor Jordi Mollà. (enllaç)
La sessió Cultura Film (Revista filmada): filmar la lletjor, s’emmarca en el darrer número especial d’aquesta revista de cinema, art i política, dedicat al tema “Filmar la lletjor”. S’hi presentaran algunes obres acompanyades d’un col·loqui amb l’impulsor de la iniciativa, Javier Guerra. (enllaç)
La FilmoXica de tardor continua amb el cicle Cinema, quin invent! Un viatge en el temps amb històries plenes de màgia, il·lusions, trucatges i misteris que ens ajudaran a entendre la fascinació pel cinema, amb films com Cinema Paradiso, a més de les propostes d’El meu primer festival. (enllaç)
CIRCUIT ESTABLE DE CINEMA CATALÀ
SYLVETTE BAUDROT-OFICIO DE SCRIPT
Los seminarios son desarrollados exclusivamente en lengua inglesa y están dirigidos tanto a estudiantes de cine como a todas aquellas personas que recién comienzan su andadura profesional en el…
La empresa de postproducción con sede en Dublín GABHA Studios ha elegido un proyector de cine Christie CP4420-Xe para su nueva suite de acabado de color en Westland Row, Dublín, Irlanda.
El cineasta argentino José Campusano impulsó doce años atrás la creación de un Clúster Audiovisual de la Provincia de Buenos Aires para fomentar el desarrollo de producciones alternativas y comunitarias.
Christie invita a los asistentes de la industria del festival a participar en la micro-sesión patrocinada por la compañía, “Amplificando la experiencia del público: cómo la tecnología está cambiando el futuro del cine”,…
El interés de los autores de esta biografía fue, obviamente, el de recopilar la mayor cantidad de información posible: “Queríamos saber cómo había llegado a dirigir y por qué tantas otras no pudieron”…
El INCAA canceló la cuota de pantalla, a través de una nueva reglamentación de la Ley 11.741 de Fomento para la Actividad Cinematográfica Nacional que a su vez, también deroga el decreto de apoyo a la producción.
Pablo La Parra Pérez es el nuevo director de la Filmoteca de Catalunya desde el 1 de julio de 2024, tras haber resultado ganador de un concurso público al que se presentaron 27 candidaturas diferentes, y…
Gómez Bustillo aseguró haber trasladado al guion de “Crónicas de una santa errante” sus propias vivencias de cuando era más joven y observaba a señoras mayores hablando con los misioneros.
La directora ya había trabajado con anterioridad en un centro similar como docente de talleres de mural, que justamente es el papel que encarna de manera formidable en este filme la actriz Andrea Digorado.
Es un thriller inspirado en hechos reales. “Historias Invisibles” es una película cuyo guion profundiza en el complejo y horroroso tema de la trata de personas. Y Guillermo Navarro, su director, es…
El actor catalán Sergi López forma parte del elenco de “El Viento que Arrasa” (A Ravaging Wind), una película de la cineasta argentina Paula Hernández, a quien recordamos especialmente por…
ÚLTIMOS ARTÍCULOS PUBLICADOS
BIARRITZ ACOGE FILMES ARGENTINOS
5 septiembre 2024 – El Festival de Cines y Culturas de América Latina de Biarritz (Francia) proyecta del 21 al 27 de septiembre unas cuantas películas argentinas repartidas en las distintas competiciones que componen la edición correspondiente a este año 2024.
FICCIÓN A CONCURSO
— EL AROMA DEL PASTO RECIÉN CORTADO
Dirigida por Celina Murga
Argentina – Uruguay – Alemania – México – Estados Unidos – 112′
Estreno en Francia
Pablo es un profesor universitario casado y con dos hijos. Comienza una relación secreta con una alumna, sin prever las repercusiones. Al mismo tiempo, Natalia, también profesora universitaria, casada y con dos hijas, inicia un romance secreto con un estudiante. Dos historias que se entrecruzan y se reflejan: una centrada en un hombre, la otra en una mujer.
DOCUMENTALES A CONCURSO
— IMPRENTEROS
Dirigido por Lorena Vega
y Gonzalo Javier Zapico
Argentina – 72′
Estreno Internacional
Lorena, Federico y Sergio son hermanos. Están preparando una obra de teatro sobre la imprenta de su difunto padre, un lugar al que ya no tienen acceso. Cuando se desata la pandemia, ya no pueden actuar en el escenario y deben encontrar una nueva forma de seguir contando su historia familiar.
— SAPOS – MOMENTOS DE INFANCIA EN DICTADURA
Dirigida por Lucas Brunetto
Argentina – 64 minutos
Estreno europeo
Cuarenta años después del retorno de la democracia a Argentina, Lucas, Sonia, Tália, Iván, Nadia, Damián y Bruno se reúnen para compartir sus recuerdos de infancia bajo la dictadura. Sus testimonios se combinan con los archivos familiares para crear un relato colectivo.
— UNA CANCIÓN PARA MI TIERRA
Dirigida por Mauricio Albornoz Iniesta
Argentina – Alemania – Colombia, 93′
Estreno mundial
Ramiro Lezcano, un profesor de música de una zona rural de Argentina, se sorprende al descubrir que los aviones están fumigando con pesticidas cerca de las escuelas, poniendo en peligro la salud de sus alumnos. En respuesta, él y los niños componen canciones para denunciar el problema, pero su iniciativa se topa con la feroz resistencia de la comunidad local. Para hacer oír su protesta, Ramiro decide organizar un concierto en un descampado: un «Woodstock medioambiental».
CORTOMETRAJE A CONCURSO
— ALGO NUEVO
Dirigido por Emilia Mark
Argentina – 2023
Estreno mundial
Dos hermanos, separados por una gran diferencia de edad, se encuentran gracias a unos objetos robados y a un proyecto literario.
AVANT-PREMIERES
— LOS DOMINGOS MUEREN MAS PERSONAS (Yo, mi madre y los demás)
Dirigida por Iair Said
Argentina – Italia – España – 75′
Cannes 2024 (ACID)
David, un treintañero gay con sobrepeso y un miedo enfermizo a volar, regresa a regañadientes a su Argentina natal para asistir al funeral de su tío. Allí se reencuentra con su madre y su familia judía, mientras emprende una búsqueda por Buenos Aires para aliviar su ansiedad.
— SIMÓN DE LA MONTAÑA
Dirigida por Federico Luis
Argentina – Chile – Uruguay – México – 97′
Gran Premio de la Semana de la Crítica – Cannes 2024
Simón tiene 21 años. Se presenta como mozo de mudanzas. Dice que no sabe cocinar ni limpiar un baño, pero sí hacer una cama. Desde hace algún tiempo, parece estar convirtiéndose en otra persona…
Cine-concierto: MOSAICO DE ARGENTINA
Más de 100 años después de la invención del cinematógrafo, la preservación de nuestro patrimonio audiovisual sigue siendo esencial. En Argentina, a pesar de la pérdida del 90% de las películas mudas, se han tomado iniciativas para recuperar y restaurar algunos filmes, entre ellos los 5 cortometrajes que se presentarán durante el cine-concierto. Estas obras estarán acompañadas por Hubert Plessis (bandoneón) y Louise Grevin (violonchelo), con música de Bach, Haendel, Gardel, Piazzolla y composiciones originales.
El acto tiene lugar el domingo 22 de septiembre a las 18:00h en el Village del Festival (Teatro del Casino Municipal).